Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bu seneki satış stratejileriniz
#1
Benim portföyümde genel itibariyle çiçek görseli var. Elimdeki imkanlar doğrultusunda model vs bulamayacağım için bu sene çiçek ve gezi fotoğraflarıyla devam edeceğim gibi görünüyor. Etraftaki botanik bahçelerini tek tek gezeceğim görünüşe göre.
Bu kış biraz vektör göndereyim dedim ama satışlar iyi olmadı. Zaten vektör çizmek de gerçekten vakit alıyor.

Sizin stratejileriniz neler? Bu sene ne çekeceksiniz/çizeceksiniz?
Ara
Cevapla
#2
Sosyal ağ üzerinden kendi stock sayfalarıma link veren reklamlar oluşturmayı düşünüyorum.
Ara
Cevapla
#3
Merhabalar,

Şu sıralar Türkiye'deyim, tatil yapıyorum. Uzun sayılabilecek bir tatilden sonra ekim ayında tekrar Rusya'ya döneceğim. Stok fotoğrafçılığı için nispeten daha çok zamanım var. Fakat profesyönel ortamlarda modelli fotoğraflar çekmek için Rusya'daki kadar imkanım (model - mekan) yok. Gerçek profesyönel ortamlarda gerçek kişileri model olarak kullanarak üretilen fotoğrafların (inşaat, sağlık, sanayi, hukuk sektörleri ofis ortamları vs...) çoluk çocuk, çiçek böcek, minare kubbe fotoğraflarına nazaran çok daha yüksek potansiyele sahip olduğunu düşünüyorum. Obje fotoğrafları çekimi yaratıcılık anlamında tatmin edici olabiliyor ama kendi adıma konuşayım, daha çok zamanım var diye tatilimde bir odaya kapanıp asosyal bir çalışma yapmak benim pek içimden gelmiyor. Tatilde çevremde bana eşlik edecek benimle aynı heyecanı yaşayacak fotoğrafçı bir arkadaşım da yok ne yazık ki.
Evvelden internette bir blogda okumuştum. Profesyönel fotoğrafçıları stok fotoğrafçılığı da yapmaya teşfik eden bir yazıydı. Özetle diyordu ki; müşterinizle bir anlaşma yapın, alacağınız ücreti yarı yarıya düşürün, karşılığında fotoğrafları stok fotoğraf olarak da kullanmayı teklif edin ve model release alın. Bu sayede hem stok fotoğraf kazançlarınız olacak hem de ucuz fiyattan dolayı ciddi anlamda rekabet gücünüz artacak... Benim çok farklı bir mesleğim var zaten, bu tip işlere girerek elden para almaya niyetim yok. Şahıs şirketi açmaya da niyetim olmadığı gibi korsan fotoğrafçılık da yapma niyetinde değilim. Peki bir imkan olsaydı da fotoğrafları bedavaya çekseydim, ve fotoğrafları stok fotoğraf portfolyoma ekleseydim... İster miydim... Evet isterdim ve kendi adıma iyi stok fotoğraflar üretilebileceğine inandıktan sonra bunu kabul de ederdim. Peki bu düşünce bir stratejiye dönüştürülebilir mi?
Ne dersiniz?
Cevapla
#4
Benim alanim yaptigim yurtici ve yurtdisi gezilerinde tarihi ve estetik mimari ile öne cikan yapitlari cekmek ve spor müsabakalarinda yari profesyonel cekimlerde bulunmak. Son olarak yaptigim Izlanda gezimden dolayi da bunlara doga fotograflarim da eklendi ki cok büyük bir albüm olusturdum bunlardan. Genel olarak satis icin kullandigim stratejiler kendimi Instagram, Twitter gibi bilimum sosyal medya ortamlarinda tanitmak. Sunu belirtmem gerekiyor ki Instagram gercekten cok büyük olanaklar sunuyor insana. Yurtdisinda tanistigim bir cift sirf haftada cektikleri 5-10 fotograf sayesinde 2,5 yildir dünya turundalarmis ve bütün masraflarini sattiklari bu fotograflardan cikariyorlar. Instagram'daki stratejilere daha sonra deginirim ama bundan daha önemlisi profesyonel bir fotografci imaji verebilmek adina mutlaka kendi siteniz olmasi gerekiyor. Ben kendimi sitemi wix üzerinden tasarladim ve özel bir firsat yakalayarak yillik domain ücretimi 200 lira gibi komik bir rakama aldim. Bütün objeler ve ögeler mevcut. Hic bir yazilim gerektirmedigi gibi benim gibi site islerinde hayli cahil birine bile cok kisi tarafindan takdir edilen bir site yaptirdi. Satislarimin ve islerimin yaklasik %60'ini bu mecradan hallediyorum. Sonucta sirketlerin ve fotograflarinizi ticari kullanmak isteyenlerin en cok önemsedigi sey size verecekleri projede size güvenmek. Bunda site ve referanslarin cok büyük önemi var. Ben gelirim neredeyse 3/4'ünü spor fotografciligindan elde ediyorum. Bir cok kulübün ve spor etkinliklerinin projelerini üstlendim ve bu isler bana bir cok yeni kapi acti. En son olarak son derece profesyonel ve ödemelerimi geciktirmeyen onlinebahissiteleri.vc sitesi icin bir proje yürüttüm. Bu proje islerinde siz de cok iyi bilirsiniz ödemeniz aylarca gelmez. Hatta ben bir keresinde 13 ay sonra alabilmistim simdi adini zikretmek istemedigim bir kulüpten. Ve bu sirket, kulüplerle, ajanslarla bir daha calismamaya dikkat edin. Gercekten sizin emeginize deger vermeyenlerle calismanin bir anlami yok. Emin olun fotografcilara bu ülkede cok ekmek var, firsat var. Ama ayni sekilde bu kisiler, kurumlar da sizden ayni dikkati ve profesyonelligi bekliyor ki bizim sektörümüzde referans her sey demektir. Bu güveni kirmamaya dikkat edin.
Peki bu spor fotografciligina nasil basladim. Cok basit. Umarim ekmegimi elimden almazsiniz Big Grin Bundan yaklasik 6 sene önce Genclerbirliginin antrenmanlarina gittim ve bir cok fotograf cektim. Bunlar genellikle estetik acidan yüksek kalitedeydi. Ben bunlari su an soyismini hatirlayamadigim Cem isimli bir yöneticiye gönderdim ve kendisi cektiklerimi cok begendi ve maclarda bana proje bazli isler teklif etti. Yaklasik iki yil Genclerbirligi kulübü icin calistiktan sonra bu referansla Türkiye capinda bir cok is firsati gecti elime. Van'dan Izmir'e kücüklü büyüklü yaklasik 35 etkinlikte yer aldim ki bunlarin 10'unda tek yetkiliydim alanimda. Bazen bu kadar basit ve kolay olabiliyor bazi seyler. Sadece biraz cesaret ve isini iyi yapmak gerekiyor. Instagram stratejileri üzerine zamanim oldugunda isterseniz baska bir zaman uzun uzun yazarim.
Ara
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 6 Ziyaretçi