Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stok fotoğrafçılıkla ilgili 4 soru
#1
Question 
Merhaba arkadaşlar,3-4 ay önce stok fotoğraf çekimleri yapmaya başladım ancak çektiğim yaklaşık 50 adet fotoğraf fotolia tarafından teknik problem sebebiyle reddedildikten sonra stok fotoğrafa birsüre ara verdim.bir hafta önce nerede hata yapmış olabileceğimi araştırdım ve yardımcı olabileceğinizi düşündüğüm bazı konularda sizlere danışmak istiyorum.

1)Çektiğim izole fotoğrafların arka planında kusursuz bir beyazlık sağlayamıyorum daha fotoğraflar çok griye kaçan bir tona sahip.Bunu ps de beyaz ayarında düzeltebilir miyim? yada arka planda kusursuz bir beyazlık sağlamak için ne yapmam gerekir??.f/5.6 1/30 ıso 200 değerlerinde 2 adet sağ iki adet soldan olmak üzere 30 watt 6500k ampul ile ışıklandırma sağlıyorum.white balance modunu florasan yada flash konumuna getiriyorum,beyaz arkaplana en çok bu şekilde yaklaşabiliyorum ancak yinede yetersiz.

2)arkaplan olarak ürün çadırının içine yerleştirdiğim beyaz fon kartonunu kullanıyorum ancak ürün çadırında istediğim açılardan çekim yapmakta zorlandığım için ışık kaynağını ürün çadırı gibi bir mekanizmada fırın kartonuyla yumuşatarak direkt olarak fon kartonuna vereceğim ancak yinede bazı çekimlerde tam boy fon kartonu alan yetersizliğine sebep olabilir,bu fon kartonlarının en ve boy olarak daha büyüğünü nereden temin edebilirim?

3)İzole fotoğraf çekimlerinde kullanıp başarıya ulaştığınız diyafram,enstantene,iso ve ımage sıze ayarlarınız nedir?

4-)yüklediğim çiçek fotoğralarının bazıları benzer fotoğraflar olduğu için reddedildi.Bunu engellemek için ne yapmalıyım farklı varyoslarda çektiğim çeşitli fotoğrafları farklı zamanalrda mı yüklemeliyim?Diyelim ki farklı varyasyonlarda 50 adet para fotoğrafı çektim bu fotoğraflarından sadece 3-4 tanesinin kabul edilip diğerlerinin reddedilme olsaılığı var mıdır?

şimdiden teşekkürler.
Ara
Cevapla
#2
Merhaba,
Yazmışsın o kadar demek ki gerçekten yardıma ihtiyacın var. Izole fotograf konusunda uzmanlaşmış biri değilim fakat yardımcı olmaya çalışayım tecrübem yettiğince.

1) Fotoğrafı arka plan beyaz olacak şekilde ve ürün-cisim-model silikleşmeyecek şekilde, dibine difüze olmuş hafif gölgesi düşecek şekilde (3 boyut hissini daha iyi vermesi için) bulabildiğin en iyi ayarda fotoğrafını Raw formatta çek. Bu kadar basit. Olmadı değil mi. Benimkilerin de hiç biri olmadı. Çünkü bu yalnızca fotoğraf çekim aşaması. Sonrasında post prodüksiyon fotoşopla devam edecek. Camera Raw kullan ve ayarlarla ürünü bozmadan arka planı beyaz yapmaya çalış. Beğenince Jpeg olarak kaydet. Yine yeterli değil, olmadı. Tüm kenarları köşeleri fırça ile beyaza boya. Sonra oluşan ton farkı çizgisini Dodge ile yok et yumuşak bir geçiş olsun.
2) bilmiyorum ben karton kullanmıyorum.
3) Kullandığın Işığa, kullandığın lense, (macro mu normal mi kac mm), çektiğin objenin büyüklüğüne göre değişir. Orasını kendin deneyerek bulmalısın bence.
4) Fotoğraflarına güveniyorsan farklı zamanlarda yüklemeyi dene derim. Ama bence sana birşey kazandırmayacaktır.

Hayati Kayhan'ın portföyünde vardı izole fotoğraflar o da yazarsa senin için belki de daha faydalı olur.
Cevapla
#3
Merhaba
Öncelikle fotograf makinanda, cekim yaparken  kullandigin isigia göre kelvin degerini beyaz ayari olarak giriyorsun,  sen sabit isik 6500K  kullandigina göre kelvin degeri 6500K olarak sececeksin ve  sadece o isiklar altinda cekim yaparken bu beyaz ayarini kullanacaksin. Yada bir adet beyaz A4 kagidini kullandigigin isik kaynagi altindayken resmini cekip özel beyaz ayari olarak o cektigin beyaz görüntüyü kaydedeceksin.  Kolay yoldan bu sekilde dogru bir beyaz ayari yapabilirsin. Herzaman kusursuz bir beyaz arka plan elde edemezsin  o durumda gri olan bölümleri fotograf düzenleme programinda beyaza boyayacaksin.  Ayrica makineni manuel moda alıp beyaz için +1 stop, Siyah için ise -1  stop da cekim yapmayi deneyebilirsin.
Cok sayida birbirine benzeyen fotograf gönderme iclerinden en iyi olanlardan, en cok satacagini düsündügün benzer fotograflardan 3-5 tane göndersen yeterlidir. 50 adet birbirine benzeyen fotografi gönderdiginde zaten bazi siteler iclerinden uygun olan 3-4 tanesini seciyor gerisini reddediyor.
Ara
Cevapla
#4
Konuyu hortlatiyorum pardon. Isik cadiri kullanirken, cadirin arkasindan da isik patlatirdim. boyama isi az ciksin daha bir #ffffff olsun diye. Fakat cisimde parlamalar oluyordu daha fazla is cikiyorudu. Bilgi olsun diye soyluyorum. Cismi yari parlak bir beyaz fonun uzerine koydum. Benim de 4 isik kaynagim var. bunlardan ikisi sagda ve solda. Bir tanesini direkt hafif aciylaa yukaridan verdim. sonuncuyu da fill isigi olarak kameranin arkasindan cisme dogru hafif caprazdan verdim. Cisim dogru renlerle dogru kontrastta fotograflandi. Isin guzelligi inanin fotosopa gerek yok bembeyaz ffffff beyaz arkaplan uzerinde altinda hafif difuze olmus golgesi dusmus tamamen izole fotograf elde ettim. Bu yontem yuzuk gibi hem kucuk hem de parlak metal cisimlerde pek ise yaramadi , onu da denedim (bembeyaz yaptigimda yuzukte detay kaybi oldu). Fakat mat cisimler harika sonuc veriyor. Isik miktarini dogru kullandiktan sonra diyaframdi isoydu kapanma hiziydi hepsini degistirdim oynadim, farketmiyor her zaman bembeyaz fon.
Yani fotoshopsuz beyaz fon elde etmek tamamen isigi kullanma sekli ile alakaliymis desem yanlis olmaz.
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi