Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vergi
#1
Merhaba
Stock gelirlerinin Turkiye de vergilendirilmesi hakkında bilgisi olan var mı?
Cevapla
#2
Firma olmadığını, vergi levhan olmadigini varsayiyorum. Bu durumda freelance calisiyorsun. Serbest meslek calisansin yani. Kazancin yillik 21000 tl nin altindaysa gelir vergisi odemiyorsun. Ustundeyse sahis firmasi kurman gerekebilir, isler karmasiklasiyor cunku. Kazancinin stopajini %17 olarak oduyorsun. Alisveris baska bir ulke ile gerceklesiyorsa (bizim durumumuzda gerceklesiyor) o ulke ile cifte vergi onleme anlasmasi devreye giriyor. Yalnizca amerikaya yapilan satislarin %10unu amerika zaten pesin pesin aliyor. Ne kadar vergi alindigina dair kagitlar tum ajanslardan ayri ayri olarak vergi yilindan sonra adreslerimize gonderiliyor, ve genelde mart ayina kadar bu kagitlar elimize gecer. Amerikaya odenen vergiler Turkiyeye odenecek olan %17lik stopajdan dusuluyor. Geri kalan para odeniyor kisaca. Bu arada ajanslardan gonderilen yil sonu vergi kagitlari burda kullaniliyor. Ayrica kdv odenmiyor freelancer tarafindan ama hesapta ajanslarin bu parayi odemesi gerekiyor ama nasil oluyor bilmiyorum. Sonucta freelancer odemiyor. Yalniz muhasebeciye gitsen bunlari bilmezler, Anlatamazsin. Bagli oldugun vergi dairesine gidip danisman gerekecektir. Konuya hakim birisini bulursan sanslisin.
Cevapla
#3
Teşekkürler İlker Çelik. Bir de biz telif hakkı satıyoruz. Telif hakları vergiden muaf diye bir yazı okumuştum. Epey karmaşık bir durum.
Cevapla
#4
Onu bilmiyordum. Bir arastirayim nette dedim. Evet varmis oyle bi konu, ama, stopajdan degil gelir vergisinden muafmis. Ayrica telif hakki kazancini sagladigin eserlerin sanat eseri oldugunu ispatlaman gerekiyormus, prosedurlu uzun is yani. Tabi nette buldugum bu bilgi ne kadar dogru bilemem. Binbir turlu vergi var, birinden muaf, digerinden degil, prosedur, burokrasi vs derken, bu memlekette "ben vergimi odeyecegim arkadas!" dediginde basin cok agriyor.

Bilgiyi aldigim site asagidadir.

https://www.ey.com/tr/tr/services/tax/di...ergilemesi

Kolay gelsin.
Cevapla
#5
Merhaba yıllık 5-6 bin TL kazanan da vergi verir mi? Verirse nasıl olur bu iş.tesekkurler
Ara
Cevapla
#6
Bu vergi konusunda kesin bir sonuca ulaşan varmı? malum ülkemizde sürekli bu düzenlemeler değişip duruyor, mesela youtuberlere vergi artık yasalaştı, yurtdışı sitelerde eser satışı yapanlar için güncel durum nedir öğrenen bilen var mı? ona göre hareket edelim ki sonradan başımız ağrımasın. uzun zamanda az az ödenen miktar dokunmaz ama 5-10 yıl sonra dev miktarlarda gelen vergi borcu ile kimse başedemez, bu sebeple tedbirimizi alalım, bu konuda son durum nedir? vergi verilecekmi yoksa belli miktara kadar muaf mı?
Ara
Cevapla
#7
yıllık 21 bin tl altında kazandığımız için gelir vergisinden muafız burada hem fikiriz, kdv den ise zaten muafız.

yıllık 21 bin tl üzerinde olanlar için ise, şirket yerine gider pusulası gibi bir metod vs işe yarar mı bilmiyorum ama vergi müfettişi iki arkadaşıma ve maliyenin vergi avukatı bir başka arkadaşıma sorduğumda onlardan konu hakkında çok bilgisi olmadığını söylediler. ancak Türk vergi sistemi şöyle işler, vergiyi doğuran olay gerçekleşirse o olayın yasal, yasal olmayan, kanunda tanımlı, tanımsız olması fark etmiyor verginin ödenmesi gerekiyor. Bu durumda yıllık 21 bin tl altında kalanların herhangi bir sorumluluğu yok diye anlıyorum. üzerinde olanların ise konuyu araştırması gerekebilir ama burada da para miktarı devreye giriyor, buradan kazanılan para youtube ya da sahibinden.com daki kazançlar ile kıyaslanmayacak derecede küçük yani bu vergiyi toplamak için yapılacak bir düzenlemenin maliyeti bile daha yüksek olur.

Bize düşen, hukuki dayanakları araştırmadan gidip maliyeye ben vergi ödeyeceğim diye işgüzarlık yapmamak çünkü maliye ha öyle mi tamam öde der verir makbuzu, asla geri çevirmez. ikinci olarak vergi suçlusu durumuna düşmemek için tüm makbuzları biriktirmek ve gerektiğinde toplu hareket edip bunları ibraz etmek.
Ara
Cevapla
#8
Yukarıda İlker çelik arkadaşların yazdıklarına istinaden.
Ara
Cevapla
#9
Benim grafik işleri için bi şahıs şirketim vardı. Bankama para aktarınca muhasebecime bildiriyorum şu şu firmalardan şu kadar aldım diye. Doğrumu yapıyorum bilmiyorum. Ajanslardan kağıt falan da gelmiyor bana. Payoneer kart mı alsam napsam
Ara
Cevapla
#10
(03-13-2020, 05:52 PM)M.a.u Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Benim grafik işleri için bi şahıs şirketim vardı. Bankama para aktarınca muhasebecime bildiriyorum şu şu firmalardan şu kadar aldım diye. Doğrumu yapıyorum bilmiyorum. Ajanslardan kağıt falan da gelmiyor bana. Payoneer kart mı alsam napsam

muhasebecinize bildirince o paranın vergisi kesiliyormu acaba? bu şekilde dışarıdan gelen paranın vergi ödeme sistemi nasıldır uzun süredir araştırıyorum hiçbir sonuca ulaşamadım.

şu linki bir incelermisiniz, bizim durumumuzla bir ilgisi varmı?

https://www.haberturk.com/telif-kazanci-...84-ekonomi

birde şunu inceleyip yorum yapabilecek varmı? eğer bizim durumumuz buna uyuyorsa verfgiden muaf gibi anladım, daha iyi yorumlayacak biri varmı?

https://www.gib.gov.tr/node/85934

özetleyeyim: fotoğraf, film, video gibi eserleri bilgisayar ve internet ortamında yayınlamak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek suretiyle elde ettikleri hasılat Gelir Vergisinden müstesnadır.

bu açıklamaya göre fotoğraf satışları gelir vergisinden müstesna mı oluyor?
Ara
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi